Colecția de Istorie a Farmaciei
Colecția de Istorie a Farmaciei include cca. 4000 de bunuri de patrimoniu de toate tipurile: recipiente (din sticlă, ceramică, lemn și metal), cărți, manuscrise, aparatură de laborator, cufere farmaceutice și truse de homeopatie, lucrări de artă, rețete, reclame și diferite alte obiecte folosite în farmaciile istorice din Transilvania.
Numeroase recipiente păstrează încă urme de conținut, care pot fi analizate în detaliu pentru a descoperi ce tratamente își administrau ardelenii în secolelel XVI-XX. Adesea se foloseau remedii vegetale, însă cele mai interesante sunt ingredientele vechi, de origine animală: praful de mumie, glandele de castor, ochii de rac, oasele de sepia sau alte produse bizare.
Catalogul complet (cu bunurile intrate în gestiune până în decembrie 2022) este disponibil, în format pdf, în limba engleză, pe site-ul proiectului PHARMATRANS. LINK https://pharmatrans.mnit.ro/catalog/
obiecte farmaceutice
Colecția de Aparatură Medicală
Colecția de aparatură medicală reflectă istoria medicală a Clujului și cuprinde obiecte folosite în spitalele şi cabinetele sale medicale de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în anii 1980.
Lotul cel mai consistent a fost donat în anul 1997 de către Prof. Dr. Pompiliu Manea. Piese sunt grupate în funcție de diferite specialități medicale (stomatologie, oftalmologie, radiografie etc).
Printre cele mai importante obiecte se numără un electrocardiograf Einthoven produs în anul 1915, posibil cel mai vechi din România, aparate și tuburi Röntgen din anii 1915-1920, și masa de consultații a Dr. Iuliu Hațieganu.